„Trei luni de senzatii” de Florin Peste – Comentariu literar


Încă din primele versuri, autorul plasează actiunea într-un mediu feeric.

Ce miracol si ce vrajă
Stau cu gagica pe plajă

Prin folosirea cuvintelor miracol si vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonisti pe plajă – trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera si iubirea nesfârsită, dar si eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reusind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât si perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreste să împace relativa bipolaritate dintre infinit si peren.

Am chef de distractie
3 luni de senzatie


Constient de clipa fermecată pe care o trăieste, autorul îsi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârsită, dragostea profundă, infinitultul, alfa si omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în „3 luni de senzatie”. Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate – trei luni – iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzatiilor.
Iubirea magică nu are suisuri sau coborâsuri. Asa cum spune si poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful si distractia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeste este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, si-a pus în valoare, talantii, reusind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenta de care se bucură eroul.

Dau o cheie la mertan
S- am plecat pe litoral
Mi-am pus plinul de benzina
Si in dreapta o blondina

„Mertan”-ul face trimitere la stilul de viată al marilor padisahi. Folosirea expresiei „plinul de benzină” nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăti de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Notiunea plin, are si un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfectiune. Acest lucru este confirmat si de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o „blondină” – simbol al frumusetii feminine, asezate la dreapta bărbatului. Afirmatia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.

Am mertanul de mult timp
Si-o blondina prototip
E a mea numai a mea
Si-mi petrec vara cu ea

Hiperbola „blondină prototip” descrie în profunzime calitătile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiintă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-si descrie iubita – „prototip” – autorul ne reaminteste că dragostea lui este asemeni tinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmatia fiind întărită si de plasarea povestii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneste între îndrăcostiti.


Marea neagra e calduta
Blonda-i sexy si finuta

Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relatia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului

Ziua stau cu ea la soare
Noaptea o scot la plimbare

Succesiunea zi noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiti, dar autorul lasă o portită de iesire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului „noaptea” din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar si iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece si peste acest obstacol. Este vorba doar de 3 luni de distractie

Reclame

Un gând despre &8222;„Trei luni de senzatii” de Florin Peste – Comentariu literar&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s